Smartlog v3 » Spar penge » Badlamper
Opret egen blog | Næste blog »

Spar penge

Her vil der komme indlæg, som kan hjælpe dig med at sparer penge i hverdagen

Badlamper

28. Aug 2012 11:10, Fynboen

Badlamper, god belysning på badværelset

 

Er du i gang med at installere nyt lys på badeværelset? Det er meget vigtigt, at der er ordentligt lys på dit badeværelset. Du bør vælge både lamper og placering med omhu. Du kan med fordel gå efter en bred belysning på siderne eller over spejlet. På den måde kan du sikre dig, at de badlamper du vælger, kan give masser af lys, men stadig uden at kaste skygger på spejlet.
Når du vælger badlamper skal du også være opmærksom på, at de skal være specielt godkendt til belysning i vådrum. De skal nemlig kunne tåle den høje fugt, som der er i badeværelset. Desuden skal badlamper oftest være vandtætte, da det ellers kan gå grueligt galt.

 

Når du køber badlamper

 

Der er opstillet fire forskellige zoner i et badeværelset, som afgører, hvilke krav der skal være til belysningen i den gældende zone.  Zone 0 betegner den vådeste del af rummer, som er inde i selve bruse nichen. Zone 1 betegner den yderste del af badeområdet. Zone 2 betegner den del af badeværelset, som ligger op af zone 1. Zone 3 betegner resten af badeværelset.
Det er kun i den sidst nævnte zone, at du må sætte lamper op, som ikke er godkendt til vådrum. I alle de resterende zoner, skal du benytte vandtætte og fugttætte lamper for din egen sikkerhed. Der er derfor mange parametre, som du skal være opmærksom på, når du vælger badlamper. Du skal blandt andet være opmærksom på den såkaldte IP-mærkning, som fortæller dig, hvor vandtæt den pågældende lampe er. Disse værdier er forskellige fra zone til zone, men eksempelvis skal du finde badlamper, som er mærket IP67 til zone 0, som er inde i selve bruse nichen eller badekarret. Den er altså fuldstændig støvtæt og desuden også beskyttet mod vands indtrængen.

 

Opsætning af badlamper

 

Ligesom det er lidt kompliceret at finde godkendte badlamper, kan det også være kompliceret at opsætte og installere dem i badeværelset. Reglen er, at du gerne selve må sætte badlamper op i zone 3, som er den tørreste del af badeværelset. I de resterende zoner kræver det, at du har en autoriseret elektriker til at hjælpe dig med at sætte badlamper op.
En elektriker kan desuden også hjælpe dig med at finde de rigtig badlamper til netop dit badeværelset. Hvis du kontakter din lokale elektriker og nævner en lampe type, kan han helt sikkert hurtigt finde ud af, om den er godkendt og overholde de opsatte krav.

Reklamer

Relaterede